Hoe zijn ragdoll-katten gemaakt?

De eerste ragdoll-kittens werden geboren in Californië in de jaren zestig. Ze zijn waarschijnlijk het resultaat van een paring tussen een witte Perzische kattenkoningin (vrouwtje) en een Birman of Birman-type tom. Bij het oppakken wordt de kat erg ontspannen en is hij net zo slap als de ragdoll waaraan hij zijn naam ontleent. De Ragdoll is een kattenras met een colorpoint vacht en blauwe ogen.

De morfologie is groot en gespierd, en het heeft een halflange en zijdezachte vacht. Ragdolls werden ontwikkeld door de Amerikaanse fokker Ann Baker in de jaren zestig. Ze staan vooral bekend om hun volgzame en kalme temperament, en aanhankelijke aard. De naam 'Ragdoll' is afgeleid van de neiging van individuen uit het oorspronkelijke fokbestand om slap en ontspannen te worden wanneer ze worden opgepakt.

Ondanks de kleurrijke en volledig onmogelijke legende van de oorsprong van de Ragdoll, is deze prachtige kat een van de meest populaire rassen in de kattenfantasie. Wat kan worden geverifieerd, is dat het ras in de jaren zestig in Californië is begonnen. De Ragdoll was misschien wel een mix van de Birmezen, Birmaan, en de Perzische, maar de kat die wordt gecrediteerd als de originele Ragdoll is een witte kat genaamd Josephine. Om die reden worden Ragdolls ook wel de dochters van Josephine genoemd.

De ragdoll-kat is een relatief nieuw kattenras, de oorsprong ervan is vertroebeld in mysterie. Het is ontstaan in Riverside California met een vrouw genaamd Ann Baker. Het ras begon naar verluidt toen een witte angora-Perzische kat genaamd Josephine gewond raakte bij een auto-ongeluk.Deze gebeurtenis werd toegeschreven aan de reden dat de kittens van Josephine erg relaxed en goedaardig waren. Gelukkig raakte Josephine niet ernstig gewond en kreeg hij meer nesten, waaruit het Ragdoll-kattenras is voortgekomen.

De voorouders van de huidige Ragdoll-kittens zijn allemaal geëvolueerd van Josephine. Elke Ragdoll moet herleidbaar zijn tot Josephine en een uitgebreide lijst (in de VS) toont elke fokkat van Josephine tot aan de fokkers van vandaag. Vermoedelijk werden de eerste broedparen voor de Ragdoll geselecteerd door een vrouw genaamd Ann Baker in 1963.Een gewone, niet-stamboomachtige, witte langharige kat genaamd Josephine produceerde verschillende nesten typische katten. Een van de katten in de originele Ragdoll-bloedlijn heeft mogelijk Siamees-achtige markeringen gehad, of Baker koppelde die eerste kat met Birmaanse, Birmese of Perzische katten.

Dit ras is vooral populair in zowel het Verenigd Koninkrijk als de inheemse Verenigde Staten van het ras en staat vaak bekend als 'hondachtige katten' of 'puppy-achtige katten'. Sindsdien hebben Ragdoll-fokkers het assortiment enorm uitgebreid met Tortie Point, Tabby Point, Tortie Tabby Point (allemaal Solid of Mmitted) en Bi-Color Pointed, in een breed scala aan kleuren. Een uniek en onverklaarbaar fenomeen zijn de drie soorten Ragdolls die beschikbaar zijn, namelijk Colourpoint, Mmitted en Bicolour. De Ragdoll-kat is zorgvuldig gefokt om grote aanhankelijke dieren te produceren in drie patronen, twee met wit (mit en tweekleurig) en één zonder wit (colorpoint).

Niemand, zelfs de maker niet, kan op dit moment iets toevoegen aan de lijnen en nog steeds een raszuivere Ragdoll hebben. Bij Ragdolls die homozygote positief zijn voor de ziekte (met twee exemplaren van het HCM-gen), kan de aandoening zich vroeg voordoen (vanaf zes maanden) en heeft de neiging ernstig te zijn, waarbij de meeste katten sterven op 3.Een grote, lange kat, de Ragdoll kan goed overweg met mensen en kan een ideaal huisdier zijn voor mensen die erin wonen een appartementsomgeving. Met de introductie van twee fokkers en twee succesvolle eerste nesten kreeg de Ragdoll een solide basis als de nieuwste poppen van de kattenwereld in het VK. Afgezien van zijn pluche vacht en grote lichaam, staat de Ragdoll bekend om zijn felblauwe ogen en kleurpuntige vacht.

In feite zou het ras zijn naam hebben gekregen omdat vroege nesten van de volgzame, vriendelijke kat slap en slap werden als lappenpoppen toen ze werden opgepikt.

Leave a Comment

All fileds with * are required