Waar komen ragdoll-katten vandaan?

Riverside is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Californië, en valt bestuurlijk gezien onder Riverside County. Het is genoemd naar de locatie naast de rivier de Santa Ana. De ragdoll is een kattenras met een colorpoint vacht en blauwe ogen. De morfologie is groot en gespierd, en het heeft een halflange en zijdezachte vacht.

Ragdolls werden ontwikkeld door de Amerikaanse fokker Ann Baker in de jaren zestig. Ze staan vooral bekend om hun volgzame en kalme temperament, en aanhankelijke aard. De naam 'Ragdoll' is afgeleid van de neiging van individuen uit het oorspronkelijke fokbestand om slap en ontspannen te worden wanneer ze worden opgepakt. Ondanks de kleurrijke en volledig onmogelijke legende van de oorsprong van de Ragdoll, is deze prachtige kat een van de meest populaire rassen in de kattenfantasie.

Wat kan worden geverifieerd, is dat het ras in de jaren zestig in Californië is begonnen. De Ragdoll was misschien wel een mix van de Birmezen, Birmaan, en de Perzische, maar de kat die wordt gecrediteerd als de originele Ragdoll is een witte kat genaamd Josephine. Om die reden worden Ragdolls ook wel de dochters van Josephine genoemd. De Ragdoll is ontwikkeld door Ann Baker in de jaren zestig en ze staan vooral bekend om hun relaxte persoonlijkheid, waardoor ze een geweldig familiehuisdier zijn.

De naam ragdoll komt van hun neiging om als een ragdoll te floppen wanneer ze worden opgepakt. Dit ras is vooral populair in zowel het Verenigd Koninkrijk als de inheemse Verenigde Staten van het ras en staat vaak bekend als 'hondachtige katten' of 'puppy-achtige katten'. Eldredge, auteur van het best verkochte Cat Owner's Veterinary Handbook - Janet Cutler, PhD, Cat Behaviorist- Julia Wilson, auteur van 1.000 kattenartikelen. Volgens de Cat Fanciers' Association (CFA) wegen mannelijke Ragdolls doorgaans tussen de 15 en 20 pond en vrouwtjes tussen de 10 en 15 pond.

Ze was een handelsmerk van de naam Ragdoll, richtte rond 1971 haar eigen register op - de International Ragdoll Cat Association (IRCA) - en handhaafde strenge normen aan iedereen die katten onder die naam wilde fokken of verkopen. Omdat niemand echter helemaal weet welke kattenrassen Baker gebruikte om de Ragdoll te maken, blijft de oorsprong van de klassieke kleurpuntige vacht van het ras (een term die wordt gebruikt om een lichaam te beschrijven dat lichter is dan zijn „punten”, inclusief het gezicht, benen, staart en oren) een beetje een mysterie. De halflange vacht van de Ragdoll is pluche en zijdeachtig en vereist minimale verzorging om hem er op zijn best uit te laten zien. Sommigen zeggen dat ze toebehoorde aan Ann Baker, een Perzische fokker uit Riverside, Californië; anderen beweren dat Josephine een wilde kat was die in een kolonie woonde van haar buren, de Pennels.

Niemand, zelfs de maker niet, kan op dit moment iets toevoegen aan de lijnen en nog steeds een raszuivere Ragdoll hebben. Afgezien van zijn pluche vacht en grote lichaam, staat de Ragdoll bekend om zijn felblauwe ogen en kleurpuntige vacht. Dankzij zijn lange levensduur wordt Frankenlouie door Guinness World Records vermeld als de langstlevende Janus-kat. Een gewone, niet-stamboomachtige, witte langharige kat genaamd Josephine produceerde verschillende nesten typische katten.

In feite zou het ras zijn naam hebben gekregen omdat vroege nesten van de volgzame, vriendelijke kat slap en slap werden als lappenpoppen toen ze werden opgepikt. Het is niet ongebruikelijk dat Ragdolls één favoriete mens in de familie kiezen, hoewel ze met iedereen overweg kunnen. In één verhaal beweert Ann Baker dat ze tijdens het lenen van katten voor haar Zwart-Perzische fokprogramma een knappe kater opmerkte.

References

Leave a Comment

All fileds with * are required